Tankmunitie in Japan (1930-1945)

Inleiding

Onderstaand artikel behandelt de belangrijkste soorten tankmunitie die het Japans Keizerlijk Leger (IJA 'Imperial Japanese Army') tussen 1930 en 1945 gebruikte. Na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) kocht Japan een aantal Westerse tanks van Frankrijk en Groot-BrittanniŽ (bijvoorbeeld de Franse lichte Renault FT-17). Tankontwikkeling in Japan kreeg tijdens de Tweede Wereldoorlog minder prioriteit dan de bouw en de productie van vliegtuigen en schepen. Dat had onder andere te maken met het feit dat Japan een eiland is omgeven door water: vliegtuigen en schepen werden als zeer belangrijke middelen gezien om snel water over te steken en met behulp van infanterie grote stukken land te veroveren. Daarnaast had Japan geen enkele ervaring met de productie van eigen tanks. Ook vormde het heuvelachtige en met tropische begroeiing gedomineerde Zuidoost-AziŽ niet het ideale terrein voor de inzet van tanks en andere pantservoertuigen. Toch zette Japan tanks in die door hun geringe afmetingen en gewicht redelijk in staat waren in jungles te opereren.

Het gros van de tanks die Japan ontwikkelde waren lichte en middelzware modellen zoals de Type 89 I-Go/Chi-Ro, de Type 95 Ha-Go, de Type 97 Chi-Ha, de Type 97 Chi-Ha Kai (Shinhoto), de Type 1 Chi-He en de Type 3 Chi-Nu. De meeste Japanse tanks waren lichte en middelzware tanks met een gewicht van tien tot twintig ton. De volgende Japanse tankkanonnen worden met de bijbehorende munitie in dit artikel besproken: het 57mm Type 90 (Type 90 57mm) kanon, het 57mm Type 97 (Type 97 57mm kanon), het 37mm Type 94 (Type 94 37mm) kanon, het 47mm Type 1 (Type 1 47mm) kanon en het 75mm Type 3 (Type 3 75mm) kanon. De genoemde kanonnen werden in bovenstaande tanks gemonteerd. Prototype kanonnen worden niet besproken omdat die niet in grote aantallen werden gebruikt in Japanse tanks.

Alle penetratiewaarden worden in dit artikel in millimeters (mm) uitgedrukt waarbij een rechte pantserplaat van 0 of 90 graden, ligt aan het perspectief, als maatstaf wordt gebruikt.


Bronnen

Boeken