<<< Terug
 
Go2War2 WO II Quiz nr 46
 
De vragen met de juiste antwoorden:
 
1. In dienst van welk land stond het Brewster jachtvliegtuig met de neusbeschildering met de neushoorn op onderstaande afbeelding?
 
  - Antwoord: Koninkrijk der Nederlanden
  - Uitleg: Het insigne op bovenstaande afbeelding behoort toe aan de 2e afdeling van vliegtuiggroep 5, afgekort 2-VLG-V. Het was een jachtvliegtuigafdeling van de ML-KNIL, Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Het toestel op de foto is een Brewster B-339C Buffalo en is te bezichtigen in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.
 
2. Dankzij zijn voortreffelijke organisatorische talent werd de man op onderstaande foto in oktober 1942 benoemd tot chef van de afdeling Organisatie van het opperbevel van de Duitse landmacht. Hitler had een sterke persoonlijke afkeer van de man. Hoe werd hij door Hitler genoemd?
 
  - Antwoord: Kleine giftige dwerg
  - Uitleg: De man op de foto is Helmuth Stieff, een Duitse generaal en lid van het Oberkommando des Heeres (OKH), het hoofdkwartier van de Duitse landmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was betrokken bij het complot om Hitler te doden in juli 1944. Vanwege zijn betrokkenheid hierbij werd hij door het Volksgerichtshof van president Roland Freisler ter dood veroordeeld op 8 augustus 1944. Op dezelfde dag werd hij op persoonlijk verzoek van Hitler opgehangen in de Plötzensee-gevangenis in Berlijn.
 
3. Welke Nederlandse verzetsman of -vrouw was de eigenaar van een drogisterij?
  - Antwoord: Gerard Reeskamp
  - Uitleg: Gerard Adrianus Reeskamp was als verzetsstrijder actief in Friesland en Het Gooi tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was de eigenaar van een drogisterij in Naarden.
 
4. Stelling 1: De vrouw op onderstaande foto werd, samen met haar gezin, opgepakt op 4 augustus 1944. Stelling 2: De vrouw op onderstaande foto stierf begin 1945 in Bergen-Belsen.
 
  - Antwoord: Alleen stelling 1 is waar
  - Uitleg: De vrouw op bovenstaande foto is Edith Frank-Holländer, de echtgenote van Otto Frank en moeder van Margot en Anne Frank. Gedurende de Tweede Wereldoorlog zat ze met haar gezin, en enkele andere personen, ondergedoken in een woning aan de Prinsengracht in Amsterdam. Ze werden op 4 augustus 1944 opgepakt nadat ze waren verraden. Na in eerste instantie te zijn overgebracht naar kamp Westerbork, werd ze later afgevoerd naar Auschwitz-Birkenau. Hier stierf ze op 44-jarige leeftijd, op 6 januari 1945.
 
5. Welke van de onderstaande Duitse oorlogsschepen werd zonder ooit ook maar een schot op de vijand te hebben gelost tot zinken gebracht?
  - Antwoord: Blücher
  - Uitleg: De Duitse kruiser Blücher werd op 9 april 1940 in de Oslofjord tot zinken gebracht door de Noren. Het schip had toen nog geen enkel schot op de vijand gelost.
 
6. Wat was de naam van Duitse onderscheiding die de hieronder afgebeelde militairen op hun rechterborst dragen (voor de kijker links)?
 
  - Antwoord: Spanjekruis
  - Uitleg: Het Spanjekruis was een Duitse onderscheiding die uitgereikt werd aan Duitse militairen die tussen 1936 en 1939 aan de zijde van Francisco Franco en zijn coalitie van conservatieve en falangistische krachten in de Spaanse Burgeroorlog vochten. Werner Mölders en Adolf Galland waren beroemde dragers.
 
7. In welk land was het concentratiekamp gesitueerd waarvan de toegangspoort is afgebeeld op onderstaande foto?
 
  - Antwoord: Frankrijk
  - Uitleg: Op de foto is de toegangspoort te zien van het concentratiekamp Natzweiler-Struthof, ongeveer vijftig kilometer buiten Straatsburg bij de stad Natzwiller, Natzweiler in het Duits. Natzweiler was het enige door de Duitsers opgezet concentratiekamp op Frans grondgebied. Het kamp was operationeel van 21 mei 1941 tot 23 november 1944.
 
8. In welke dorp in de Gelderse Achterhoek is onderstaand markeringsbord in oktober 2015 onthuld?
 
  - Antwoord: Hummelo
  - Uitleg: Het monument op de foto werd op oktober 2015 in Hummelo onthuld. Het herdenkt het werkkamp De Wittebrink dat hier in 1937 geopend werd in het kader van de werkverschaffing. Tijdens de oorlog zaten er Joodse dwangarbeiders gevangen en na de bevrijding collaborateurs en Duitse krijgsgevangenen.
 
9. Op de onderstaande foto is één van de vier aanvalsstranden van operatie Overlord in Normandië te zien. Twee van de vier landingszones op dit strand droegen de naam "Queen" en "Roger". Welk strand wordt hier bedoeld?
 
  - Antwoord: Sword
  - Uitleg: Een van de vijf landingszone gedurende D-Day op 6 juni 1944 had de codenaam Sword Beach. Sword Beach was het meest oostelijk gelegen van de vijf landingszones op D-day, 6 juni 1944. De landingszone was, van west naar oost, in vier zones verdeeld: "Oboe", "Peter", "Queen" en "Roger".
 
10. Op de foto hieronder zie je een fragment van een propagandaposter. Wat hoort er onderaan op de poster te staan?
 
  - Antwoord: Arbeite dú für den Sieg!
  - Uitleg: Op de poster ontbreekt de tekst "Arbeite dú für den Sieg!", wat betekent "Werk voor de overwinning!" Deze propagandaposter is gemaakt in 1942 in Oostenrijk om mensen aan te sporen om hun aandeel te leveren in de oorlogsindustrie terwijl soldaten aan het front hun opdracht vervullen.
 
11. Welke Japanse stad werd op 28 juli 1945 getroffen door een Amerikaans bombardement?
  - Antwoord: Aomori
  - Uitleg: Op 28 juli 1945 werd de Japanse stad Aomori getroffen door een bombardement, uitgevoerd door 61 Amerikaanse B-29 bommenwerpers. De Amerikanen gebruikten twee soorten bommen: zware explosieve bommen en brandbommen. De aanval was niet enkel gericht op de industrie, maar ook op enkele burgerdoelen.
 
12. Deze medaille, die werd uitgereikt aan de oud-strijders van 9 november 1923, werd tot halverwege de Tweede Wereldoorlog verleend. Wie was de laatste ontvanger?
 
  - Antwoord: Reinhard Heydrich
  - Uitleg: Reinhard Heydrich was de laatste ontvanger, postuum op 4 juni 1942, van de "Bloedorde". Franz Bielefeld kreeg de medaille op 31 oktober 1939 en Helmuth Breymann op 31 oktober 1941. Amon Goeth was genomineerd maar zijn nominatie werd ingetrokken.
 
13. De Gyokuon-hoso was een radiotoespraak waarin de Japanse keizer Hirohito sprak over een belangrijke gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. Welke?
  - Antwoord: De beëindiging van de oorlog
  - Uitleg: De Gyokuon-hoso was de radiotoespraak waarin de Japanse keizer Hirohito zijn Keizerlijke antwoord op de beëindiging van de oorlog voorlas. Hij vertelde het Japanse volk dat de Japanse regering het Akkoord van Potsdam zou accepteren, waarin de onvoorwaardelijke overgave van het Japanse leger geëist werd.
 
14. Tijdens operatie Chariot werd de onderstaande Britse torpedobootjager omgebouwd om het Normandy-dok, het grootste droogdok aan de Frans-Atlantische kust dat in Duitse handen was, op te blazen. Met enige aanpassingen zou het vaartuig op een Duits oorlogsschip moeten lijken. Wat was de naam van dit schip?
 
  - Antwoord: HMS Campbeltown
  - Uitleg: HMS Campbeltown moest op een Duitse Zerstörer (torpedobootjager) lijken. Alhoewel de gelijkenis verre van perfect was, werkte de misleiding en werd het Normandy-dok opgeblazen
 
15. Welke van de onderstaande insignes behoorde tot de Britse 8th Armoured Division?
 
  - Antwoord: Insigne D
  - Uitleg: Insigne D, met daarop "GO", behoorde tot de Britse 8th Armourder Division. De divisie werd uitgezonden naar Noord-Afrika, maar zou nooit als volledige divisie meevechten op het slagveld. Het ontbrak de divisie aan een infanteriebrigade met trucks. De eenheid werd opgedeeld en op 1 januari 1943 ontbonden in Egypte. Overblijfselen zouden worden ingezet tijdens de tweede slag om El Alamein, echter zo ver zou het nooit komen. Insigne A is afkomstig van de Britse 6e Infanteriedivisie, B van de Britse 1e Pantserdivisie en C van de Britse 6e Pantserdivisie
 
16. Hoe heette de tweede sabotageaanval van de Britten op de Vemork zwaar-waterfabriek in Noorwegen?
  - Antwoord: Operatie Gunnerside
  - Uitleg: Operatie Gunnerside was tijdens de Tweede Wereldoorlog het tweede Britse plan om de Vemork zwaar-waterfabriek van Norsk Hydro in Rjukan in Noorwegen te vernietigen. Na het mislukken van operatie Freshman, waarbij alle leden van het Britse team waren omgekomen, werd in februari 1943 een nieuwe poging ondernomen om de Vemork-fabriek stil te leggen.
 
17. Op de foto hieronder staat een speldje afgebeeld. Welke tekst hoort op het speldje?
 
  - Antwoord: Deutsch ist die Saar
  - Uitleg: Op het speldje hoort te staan "Deutsch ist die Saar". Bedoeld wordt het door de Fransen na het verdrag van Versailles ingenomen Saargebied. In 1935 stemde ongeveer 90% van de bevolking voor hereniging met Duitsland
 
18. In welk Scandinavische land werd het hieronder afgebeelde machinepistool ontwikkeld?
 
  - Antwoord: Finland
  - Uitleg: Het machinepistool op de foto is de Suomipistoolmitrailleur, een Fins machinepistool. Het werd in 1921 ontwikkeld werd door generaal-majoor Aimo Lahti. De eerste exemplaren werden door het Finse leger in 1931 in gebruik genomen. Vanwege het introductiejaar 1931 wordt het wapen vaak aangeduid als Suomi M/31.
 
19. Wat is de bijnaam van deze handgranaat?
 
  - Antwoord: Rode duivel
  - Uitleg: Deze Italiaanse M35 werd door de geallieerden rode duivel genoemd wegens hun rode kleur en het grote risico dat blindgangers later alsnog ontploften.
 
20. Op welke datum werden de rassenwetten in Duitsland ingevoerd?
  - Antwoord: 15 september 1935
  - Uitleg: De rassenwetten van Neurenberg, ook wel anti-Joodse rassenwetten of Neurenberger (rassen)wetten genoemd, zijn drie racistische wetten die op 15 september 1935, ten tijde van het Derde Rijk, in Duitsland werden ingevoerd
 
21. Hieronder een overzicht van Hitlers hoofdkwartieren. Bij welke letter bevond zich het Führerhauptquartier Waldwiese?
 
  - Antwoord: Locatie C
  - Uitleg: Führerhauptquartier Waldwiese bevindt zich op locatie C. In oktober 1939 werd gedurende de voorbereidingen van de Slag om Frankrijk begonnen met de bouw, uitgevoerd door de Organisation Todt. Hitler heeft het hoofdkwartier nimmer bezocht. Het werd in april 1945 bereikt door de Amerikaanse 76e Infanteriedivisie en zonder slag of stoot veroverd. De gebouwen werden een jaar later vernietigd door Amerikaanse genisten. Locatie A is het Felsennest, locatie B de Wolfsschlucht II en D de ondergrondse bunker onder de Rijkskanselarij in Berlijn.
 
22. Welke Nederlandse lichte kruiser vuurt op de onderstaande foto? Het schip was betrokken bij de Slag in de Javazee.
 
  - Antwoord: Hr.Ms. De Ruyter
  - Uitleg: Het schip op de foto is Hr.Ms. De Ruyter, een lichte kruiser van de Koninklijke Marine. Tijdens de Slag in de Javazee fungeerde het als vlaggenschip van schout-bij-nacht Karel Doorman. De Hr.Ms. De Ruyter was genoemd naar de Nederlandse zeeheld Michiel de Ruyter.
 
23. Wat was de "Japanese Village" in de Amerikaanse staat Utah?
  - Antwoord: Een nagemaakt Japans dorpje voor testen met bombardementen
  - Uitleg: De "Japanese Village" was de bijnaam voor een groep replica’s van Japanse woonhuizen die in 1943 gebouwd werden door het Amerikaanse leger in de Dugway Proving Ground in Utah, circa 100 kilometer ten zuidwesten van Salt Lake City. Dugway was een zwaarbeveiligde testfaciliteit voor chemische en biologische wapens. De "Japanese Village" werd gebruikt voor testen met vuurbombardementen op Japanse steden. Er was ook een "German Village".
 
24. Op de foto hieronder is een monument weergegeven. Wat wordt hiermee herdacht?
 
  - Antwoord: Het concentratiekamp Sajmište
  - Uitleg: Het monument is gedoneerd in 1987 door de overheid van Joegoslavië. In het kamp zijn Ongeveer 8.000 Joden en 40.000 Serviërs kwamen om het leven in concentratiekamp Sajmište.
 
25. Tijdens de oorlog werd de roman ‘De Vlasschaard’ van Stijn Streuvels door de Duitse filmproducent Terra (die ook verantwoordelijk was voor ‘Jüd Suss’) verfilmd. Hoewel het een Vlaams boerenepos is en de buitenopnames in West-Vlaanderen werden gedraaid, werd het in het Duits opgenomen. Onder welke Duitse titel werd deze film in 1943 uitgebracht?
  - Antwoord: Wenn die Sonne wieder scheint
  - Uitleg: Wenn die Sonne wieder scheint’ werd de film genoemd. Later werd de film nog nagesynchroniseerd in het Nederlands en werd de film nog een groot succes in België. Tegenwoordig is de film controversieel, doordat deze gemaakt werd tijdens de Duitse bezetting van België.
 

 

Categorieën


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2017
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.