<<< Terug
 
Go2War2 WO II Quiz nr 48
 
De vragen met de juiste antwoorden:
 
1. Deze volksradio werd ontwikkeld in opdracht van nazipropagandaminister Joseph Goebbels en was vanwege de relatief lage prijs (76 Rijksmark) zeer populair. De Duitse en Oostenrijkse zenders, waarop naast muziek veel propaganda was te horen, waren gemarkeerd. Welke gebeurtenis gebruikten de nazi's om deze radio een naam/typeaanduiding te geven?
 
  - Antwoord: Machtergreifung
  - Uitleg: De Machtergreifung, oftewel de machtsgreep, gebeurde op 30-01-1933, vandaar de naam VE301: Volksempfšnger 301.
 
2. Van welke Japanse stad wordt deze man de redder beschouwd?
 
  - Antwoord: Kyoto
  - Uitleg: De man op de foto is de Amerikaanse politicus Henry Lewis Stimson. Als minister van Oorlog was hij vanaf 1940 betrokken bij het Manhattanproject, de ontwikkeling van de atoombom. Hoewel hij voorstander was van het gebruik van de atoombom tegen Japan, verzette Stimson zich tegen de vernietiging van Kyoto. Hij vond de stad van te grote historische en culturele waarde en vreesde dat Japan na de oorlog in handen van de Sovjet-Unie gedreven zou worden. Wat vermoedelijk meespeelde was dat hij de stad goed kende. Dertig jaar eerder bracht hij er zelfs zijn huwelijksreis door. In augustus 1945 werden Hiroshima en Nagasaki gebombardeerd met een atoombom
 
3. Welke leus stond er standaard op de dolk van de Duitse Wehrmacht?
  - Antwoord: Geen van bovenstaande
  - Uitleg: "Meine Ehre heiŖt Treue" staat gegraveerd op de dolk van de SS, "Alles voor Deutschland" op die van de SA en NSSK en "Mehr Sein als Scheinen" op die van de NPEA (Napola), de scholingsinstituten voor de opleiding van de nazi-elite. Gewone dolken van de Wehrmacht hadden geen vergelijkbare leus als inscriptie. Het motto van de Wehrmacht was "Gott mit Uns", wat gegraveerd was op de koppelriem. Soms is de leus ook te vinden op sier- of jachtdolken.
 
4. Welke tekst hoort op deze poster te staan?
 
  - Antwoord: Thanks for the Can you throw away!
  - Uitleg: Deze poster had als doel de Amerikaanse burgers te informeren over het belang van recyclen van metalen verpakkingen zoals blikken.
 
5. Welk type bunker staat hier afgebeeld?
 
  - Antwoord: Tobrukbunker
  - Uitleg: Een Tobruk of Tobroek is een soort bunker. De naam is afgeleid van de plaats Tobroek in LibiŽ, waar deze bouwwerken in 1941 voor het eerst werden gebouwd door het Italiaanse leger.
 
6. Wat voor fruit at de dit jaar overleden Britse worstelaar, acteur en surfer James Blears elk jaar op 29 maart als ontbijt ter herinnering aan dat hij op 26 maart 1944 een Japanse torpedoaanval overleefde?
  - Antwoord: Perziken
  - Uitleg: James R. Blears was overlevende van de Tjisalak, een cargostoomschip van de toenmalige Java-China-Japan Lijn (JCJL) dat op 26 maart 1944 in de Indische Oceaan werd getorpedeerd door de beruchte Japanse onderzeeboot I-8 onder bevel van korvetkapitein Ariizumi. De Japanners maakten geen gevangenen en slachtten bijna alle opvarenden op gruwelijke wijze af met bajonetten, bijlen, voorhamers en pistolen. Van de 103 overleefden slechts vijf mensen deze moordpartij. Blears wist te ontkomen en na uren zwemmen kwam hij een reddingsboot met een andere overlevenden tegen door wie hij aan boord genomen werd. Ze werden drie dagen later opgepikt door het Amerikaanse Libertyschip SS James O. Wilder, dat toevallig passeerde. Aan boord kregen ze een blikje perziken te eten. Sindsdien eet Blears ieder jaar op 28 maart een blikje perziken als ontbijt.
 
7. Containers zoals deze op de onderstaande foto werden in bezet Europa gedropt voor agenten van de Britse Special Operations Executive (SOE) en het verzet. Men kon er allerlei voorraden mee droppen. De inhoud van de containers werd herkenbaar gemaakt met behulp van verschillende kleuren van de parachute. Welke kleur werd er gebruikt voor het droppen van medicijnen?
 
  - Antwoord: Geel
  - Uitleg: Central Landing Establishment (CLE) was de benaming van deze containers. De kleur geel was bestemd voor medicijnen. Andere kleuren waren: rood voor wapens en munitie, blauw voor water en voedsel, wit voor algemene zaken (zoals een bromfiets) en groen voor radioapparatuur.
 
8. Stelling 1: De man op de linker foto was piloot van de eerste Amerikaanse B-17 bommenwerper die in 1941 tijdens de strijd neergeschoten werd. Stelling 2: Ter ere van hem werd het oorlogsmonument op de rechter foto verplaatst van New York City naar zijn geboorteplaats Madison.
 
  - Antwoord: Stelling 1 en 2 zijn waar
  - Uitleg: De man op de foto is de Amerikaan Colin Purdie Kelly Jr., kapitein in het United States Army Air Corps en ťťn van de eerste helden uit de oorlog. Zijn B-17 werd kort na de Japanse aanval op Pearl Harbor, op 10 december 1941 tijdens de slag om de Filipijnen, uit de lucht geschoten door Japanse Mitsubishi A6M Zero's. Het was de eerste B-17 die tijdens de strijd neergehaald werd. Kelly bleef aan de stuurknuppel zitten totdat zijn bemanning met parachutes het toestel veilig verlaten had. Hij kon zichzelf niet meer in veiligheid brengen en voor zijn heldendaad werd hij postuum geŽerd met het Distinguished Service Cross. Het Four Freedoms Monument werd in 1944 ter ere van hem verplaatst van New York City naar zijn geboorteplaats Madison.
 
9. Wie was de eerste leidster van de Bund Deutscher Mšdel?
  - Antwoord: Trude Mohr
  - Uitleg: Trude Mohr was dinds 1934 de eerste leidster (Reichsreferentin) van de Bund Deutscher Mšdel. Nadat ze in 1937 zwanger raakte werd ze "ongeschikt" verklaard voor haar werkzaamheden en vervangen door Jutta Rudiger. Gertrud Scholtz-Klink was leidster van de vrouwenorganisatie van de NSDAP en Magda Quandt was de meisjesnaam van de echtgenote van Joseph Goebbels.
 
10. Uit welk land is dit type tank afkomstig?
 
  - Antwoord: Sovjet-Unie
  - Uitleg: De afgebeelde tank is de Odessa-tank of NI-tank. Dit geÔmproviseerde gevechtsvoertuig is afkomstig uit de Sovjet-Unie en werd ingezet bij de verdediging van de stad Odessa in augustus 1941. Het chassis van de tank was van een landbouwtractor, waarop een oude tanktoren gemonteerd was. Tegen zwaardere tegenstanders waren de tanks niet opgewassen. Slechts 68 stuks werden ervan in Odessa gebouwd.
 
11. Met welke hoge onderscheiding werd de vrouw op onderstaande foto geŽerd voor haar verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog?
 
  - Antwoord: Militaire Willemsorde
  - Uitleg: De vrouw op de foto is de Nederlandse verzetsstrijdster Brunita Josepha (Jos) Gemmeke, ook bekend onder de naam Josje Mulder en Jos Mulder-Gemmeke. Ze was actief voor de illegale pers, bracht microfilms over naar het hoofdkwartier van prins Berhard en was SOE-agente. Behalve Koningin Wilhelmina is Brunita Josepha Gemmeke de enige vrouw die geŽerd werd met de Militaire Willems-Orde.
 
12. Wat was de bijnaam van dit beruchte huis?
 
  - Antwoord: Het grijze huis
  - Uitleg: Dit huis diende tussen 1943 en 1945 als gevangenis en martelplaats voor de gedetineerden van het concentratiekamp Plaszow in Polen. Het huis werd in de film Schindler's List gebruikt als de woning van kampcommandant Amon Goeth.
 
13. Wie had de leiding over de Duitse 64e infanteriedivisie tijdens de slag om de 'Breskens Pocket' in oktober en november 1944?
  - Antwoord: Generalmajor Knut Eberding
  - Uitleg: De commandant van de Duitse 64e infanteriedivisie was Generalmajor Knut Eberding. Zijn troepen, bestaande uit 14.000 man, bevonden zich in het najaar van 1944 nabij Breskens in Zeeuws-Vlaanderen in de zogenoemde ĎBreskens Pocketí. Tijdens operatie Switchback werd de pocket opgerold door de Canadezen. Eberding werd op 1 november krijgsgevangen genomen door de Canadezen.
 
14. Op welke datum viel het Duitse leger Griekenland binnen ter ondersteuning van de Italiaanse invasie?
  - Antwoord: 6 April 1941
  - Uitleg: Vanwege het falen van de Italiaanse invasie van Griekenland besloot Hitler dat dat het land met behulp van Duitse troepen veroverd moest worden. De Duitse troepen vielen Griekenland op 6 april 1941 binnen vanuit Bulgarije. Ondanks verzet van Griekse troepen en troepen van het Britse Gemenebest werden algauw grote gebieden veroverd. Athene werd op 27 april bezet en op 30 april was heel Griekenland, op Kreta na, in Duitse handen.
 
15. Welke persoon heeft te maken met het drama waarvoor deze drie monumenten zijn opgericht?
 
  - Antwoord: Reinhard Heydrich
  - Uitleg: Al deze monumenten zijn opgericht ter herdenking van het bloedbad op Lidice in TsjechiŽ op 10 juni 1942. Het dorpje en de bewoners werden volledig weggevaagd als wraak voor de aanslag op SSíer Reinhard Heydrich. Het bovenste monument bevindt zich in Lidice zelf, het monument linksonder in Philips, Wisconsin in de Verenigde Staten en het monument rechtsonder in Quito in Equador.
 
16. Wat was de bijnaam die de geallieerden gaven aan de man op deze foto?
 
  - Antwoord: Lachende Albert
  - Uitleg: De man op de foto is de Duitse Luftwaffe-generaal en veldmaarschalk Albert Kesselring. Hij was opperbevelhebber van de Duitse bombardementsdivisies van de Luftwaffe. Vanwege zijn laconieke karakter en altijd aanwezige glimlach (behalve dan op deze foto) gaven de geallieerden hem de bijnaam "Smiling Albert". Door zijn eigen troepen werd hij "Ome Albert" genoemd.
 
17. Uit welk land is het onderstaande insigne afkomstig?
 
  - Antwoord: Polen
  - Uitleg: Het insigne behoort toe aan de Poolse 5e Kresowa Infanteriedivisie. Deze in maart 1943 opgerichte eenheid maakte deel uit van het Poolse Tweede Korps en nam deel aan de Italiaanse campagne tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
18. "Verlaat de gevangenis zonder te betalen", is een kanskaart uit het beroemde bordspel Monopoly. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg deze kreet wel een heel bijzondere betekenis. Britse krijgsgevangenen kregen het bordspel toegestuurd met daarin verborgen allerlei middelen die hen konden helpen ontsnappen: kompassen, identiteitsbewijzen, geld, landkaarten, enz. Waaraan konden de gelukkige ontvangers zien dat het bordspel dat ze toegestuurd kregen deze speciale inhoud had?
  - Antwoord: Rode stip bij "Vrij parkeren"
  - Uitleg: John Waddington Ltd., de officiŽle fabrikant van Monopoly buiten de Verenigde Staten, produceerde al landkaarten op zijde voor Britse vliegeniers. Deze ontsnappingskaarten waren gemakkelijk mee te nemen, kreukvrij en waterbestendig. In opdracht van de Britse militaire inlichtingendienst MI9 maakte het bedrijf in het geheim ook Monopolyspeldozen met ontsnappingsmaterialen die door speciaal voor dit doel opgezette liefdadigheidsinstellingen aan krijgsgevangenen in Europa verzonden werden. Krijgsgevangenen herkenden deze bijzondere spellen aan de rode stip bij "Vrij parkeren", "Free parking" in de Engelstalige versie.
 
19. "En we hebben de lijfspreuk van Ö geleerd en werden daar staalhard van. Wees een man, kameraad! Blijf een mens, kameraad! Verricht al het werk, pak aan kameraad! Want arbeid, arbeid bevrijdt." Dit is een in het Nederlands vertaalde strofe van ťťn van de vele kampliederen. De vaak cynische en sarcastische liederen werden meestal luidop gezongen door de gevangen. Over welk kamp, waarvan de naam ingevuld kan worden op de plek van de drie punten, gaat dit lied?
  - Antwoord: Dachau
  - Uitleg: Jura Soyfer en Herbert Zipper, allebei gevangenen van Dachau, kenden elkaar nog vanuit Wenen en besloten tijdens hun gevangenschap om samen dit lied te componeren. De harde realiteit, mensonwaardige omstandigheden en de loze slogan "Arbeit Macht Frei" maakten dit lied populair onder de gevangenen.
 
20. Welk type vliegtuig staat afgebeeld op de afbeelding hieronder?
 
  - Antwoord: Dornier DO 17
  - Uitleg: Dit is de Dornier DO 17. Een duidelijk kenmerk van dit vliegtuig in vergelijking met de andere genoemde toestellen is dat de Dornier DO 17 tweemotorig is, terwijl de andere ťťnmotorig zijn.
 
21. Gedurende welke operatie werd deze foto gemaakt?
 
  - Antwoord: Operation Archery
  - Uitleg: Operatie Archery, ook wel de Vaagso Raid genoemd, was een Brits-Noorse commando-operatie in Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De operatie vond plaats in VŚgsÝy op 27 december 1941 en had als belangrijkste doel de vernietiging van de aanwezige vis- en visoliefabrieken en voorraden om te voorkomen dat de Duitsers ze gebruikten voor de productie van hoog explosief materiaal.
 
22. Onder welke marinevlag voer het schip op de onderstaande foto tijdens de Tweede Wereldoorlog?
 
  - Antwoord: De vlag linksboven
  - Uitleg: Het schip op de foto is het Italiaanse slagschip Littorio, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog tot 1946 voer onder de Regia Marina. Ondanks de naamwisseling (Italia) in 1943, vanwege de val van de fascistische regering, bleef het schip tot 1946 varen onder de vlag van de Regia Marina (linksboven). Toen ItaliŽ na de oorlog een republiek werd, ging het schip varen onder de vlag van de Marina Militare (linksonder). Rechtsboven is de Koninklijke Italiaanse vlag tot 1946 en rechtsonder is de huidige Italiaanse vlag.
 
23. Stelling 1: De man op de foto was de eerste buitenlandse vrijwilliger die het Duitse Ridderkruis ontving. Stelling 2: Hij is een Nederlander.
 
  - Antwoord: Stelling 1 en 2 zijn waar
  - Uitleg: Beide stellingen zijn waar. De man op de foto is de Nederlander Gerardus Leonardus Mooyman, die dienst nam in de Waffen-SS tijdens de Tweede Wereldoorlog als vrijwilliger voor de SS-Freiwilligen-Standarte "Nordwest". Hij verdiende het IJzeren kruis Tweede en Eerste klasse als commandant van een antitankgeschut voor het vernietigen van 23 Sovjettanks. Op 20 februari 1943 werd hem het Ridderkruis verleend. Hij was de eerste niet-Duitser die het Ridderkruis ontving.
 
24. Op de foto zijn enkele zeeforten uit de Tweede Wereldoorlog te zien die zich bevinden voor de kust van Groot-BrittanniŽ. Hoeveel van deze bouwwerken op palen telt deze locatie in totaal?
 
  - Antwoord: Zeven
  - Uitleg: Te zien op de foto zijn zes van de in totaal zeven zeeforten van Red Sands in het estuarium van de Thames. Tijdens de oorlog waren ze met elkaar verbonden, uitgerust met radar, luchtafweergeschut en zoeklichten en bestemd voor de verdediging van scheepswerven en Londen en omgeving tegen Duitse bommenwerpers. Ze stonden bekend als Maunsell Army Forts, vernoemd naar de ontwerper, Guy Maunsell.
 
25. In welk land staat dit monument ter nagedachtenis aan een oorlogsmisdaad in 1944?
 
  - Antwoord: ItaliŽ
  - Uitleg: Op de foto is het oorlogsmonument Mamma Ciociara te zien. Het is opgericht ter nagedachtenis van de massale verkrachtingen door Marokkaanse soldaten na de slag om Monte Cassino. Meer dan 2.000 vrouwen in de leeftijd van 11 tot 86 werden vaak meerdere malen verkracht. Het monument bevindt zich in Castro dei Volsci, een gemeente in de Italiaanse provincie Frosinone, regio Latium.
 

 

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2017
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.