<<< Terug

1 juni 1944
Militair-AziŽ
- Birma, brigadegeneraal Mike Calvert bereikt met de 77ste brigade van de Chindits Lakum nabij Mogaung.
3 juni 1944
Militair-AziŽ
- Na 64 dagen strijd eindigt de slag bij Kohima met de ordelijke terugtocht van de Japanse 31ste divisie.
Militair-Europa-Middellandse Zee
- Hitler geeft met tegenzin veldmaarschalk Albert Kesselring, de Duitse opperbevelhebber in ItaliŽ, toestemming Rome te ontruimen.
4 juni 1944
Militair-Europa-Middellandse Zee
- De Amerikanen rijden Rome binnen: de eerste veroverde hoofdstad van een Asmogendheid.
Militair-Europa-Westfront
- Eisenhower geeft opdracht op dindsdag 6 juni operatie Overlord te beginnen.
5 juni 1944
Militair-AziŽ
- Eerste missie van B-29 bommenwerpers: het bombarderen van een spoorwegknooppunt in Bangkok, Thailand
Militair-Europa-Westfront
- De B.B.C. zendt de afgesproken code uit om het Franse verzet in te lichten over het tijdstip van de invasie: "Blessent mon coeur d'une langueur monotone."
6 juni 1944
Militair-Europa-Westfront
- D-Day: de grootste invasie over zee uit de wereldgeschiedenis is begonnen.
9 juni 1944
Militair-Oostfront & ScandinaviŽ
- Het 21ste en 23ste Sovjetleger beginnen een offensief in KareliŽ om de Finnen terug te drijven tot de grens van 1940 en tot vrede te dwingen.
10 juni 1944
Militair-Europa-Westfront
- Als gevolg van de voortdurende aanvallen op de SS-Panzerdivision "das Reich" door het verzet, nemen de Duitsers wraak op het stadje Oradour-sur-Glane. 642 mensen vinden de dood.
Nederland en BelgiŽ
- De twee ontsnapte en weer gearresteerde SOE-agenten Van der Giessen en Van Rietschoten worden vlak bij Kamp Haaren geŽxecuteerd.
11 juni 1944
Militair-AziŽ
- Task force 58 begint met zware beschietingen van Saipan, Tinian, Guam, Rota en Pagan als voorbereiding op de aanval op de Marianen.
13 juni 1944
Militair-Europa-Westfront
- SS-ObersturmfŁhrer Michael Wittmann, compagniecommandant van de 'Schwere SS-Panzer Abteilung 101', vernietigt in ieder geval negen tanks van het 4th County of London Yeomanry, 7th Armoured Division, in een tankslag bij en in het dorp Villers-Bocage.
- De eerste V-1's storten bij Swanscombe (Groot-BrittanniŽ) neer.
15 juni 1944
Militair-AziŽ
- De Japanse vloot krijgt het teken om zich op de operatie A-go voor te bereiden. Men wil de Amerikaanse vloot naar de Palau-eilanden of de westelijke Carolinen lokken en daar vernietigen.
- De Amerikaanse noordelijke aanvalsmacht arriveert voor Saipan. De Amerikaanse 2de en 4de mariniersdivisie landen op de westkust van het eiland.
- B-29's van de luchtmacht van het Amerikaanse 20ste leger, gestationeerd in China, bombarderen de ijzer- en staalfabriek in Yahata in Japan.
18 juni 1944
Militair-Europa-Westfront
- Amerikaanse troepen bereiken de westkust van het schiereiland Cotentin waarmee het Duitse garnizoen in Cherbourg omsingeld is. Hitler heeft het garnizoen, bijna 40.000 man sterk, bevolen tot de laatste man stand te houden.
19 juni 1944
Militair-AziŽ
- "Marianas Turkey Shoot": 220 Japanse vliegtuigen worden boven de Marianen neergeschoten, terwijl slechts 20 Amerikaanse toestellen verloren gaan.
19 juni 1944 - 22 juni 1944
Militair-Maritiem
- Zware stormen beschadigen de Mulberry-haven bij Arromanches en vernielen de kunstmatige haven bij Saint-Laurent.
20 juni 1944
Militair-Europa-Middellandse Zee
- Perugia valt in Britse handen. Het Britse Achtste Leger opent de aanval op de Albertlinie, een van een reeks Duitse grendelstellingen in Noord-ItaliŽ. De strijd is hard en de Duitsers geven niet zomaar terrein prijs.
Militair-Oostfront & ScandinaviŽ
- Sovjettroepen veroveren Vyborg, waardoor de Finse Golf weer open ligt voor de Sovjet vloot.
22 juni 1944
Militair-AziŽ
- Troepen van de Britse 2e divisie bereiken de verdedigers van Imphal, maar de Japanners blijven zich verwoed en fanatiek verzetten.
Politiek
- Joachim von Ribbentrop, Duits minister van buitenlandse zaken, bezoekt Helsinki in een poging Finland sterker aan Duitsland te binden.
23 juni 1944
Militair-Oostfront & ScandinaviŽ
- Het Rode Leger begint met het offensief in Wit-Rusland. Het 1ste Oostzee, het 1ste, 2de en 3de Wit-Russische front (in totaal 1,2 miljoen soldaten) vallen de Duitse divisies van Heeresgruppe Mitte aan.
25 juni 1944
Militair-Europa-Westfront
- De Britten lanceren "operatie Epsom", de opmars ten westen van Caen. Troepen en tanks van de 15de, 43ste en 11de tankdivisies maken eerst goede vooruitgang, maar komen na zware verliezen tot stilstand.
27 juni 1944
Militair-Europa-Westfront
- Amerikaanse troepen bevrijden Cherbourg.
29 juni 1944
Militair-Europa-Westfront
- De havenstad Cherbourg capituleert eindelijk voor het Amerikaanse 7de korps. De Amerikanen tellen 22.000 slachtoffers en er worden 39.000 Duitsers krijgsgevangen gemaakt.
- De R.A.F. voert zware bombardementen (250 Lancasters) uit op de 2de en 9de SS Panzerdivision in Villers-Bocage bij Caen.
Militair-Maritiem
- Het Japanse troepentransportschip Toyama Maru met aan boord 6000 Japanse soldaten wordt door de Amerikaanse onderzeeŽr U.S.S. Sturgeon tot zinken gebracht. 5600 mensen komen om.
- De Amerikaanse onderzeeŽr U.S.S. Rasher brengt bij Lombok eerst het Japanse vrachtschip Tango Maru met aan boord 3500 dwangarbeiders en krijgsgevangen tot zinken en later het Japanse troepentransportschip Ryusei Maru met aan boord 6000 Japanse soldaten. Bij de Tango Maru komen ongeveer 3000 mensen om het leven; bij de Ryusei Maru ongeveer 5000.
30 juni 1944
Militair-Europa-Westfront
- Tot deze dag zijn er 2000 V-1's op Groot-BrittanniŽ, veelal op Londen, afgevuurd.
Overige
- De Duitsers beschikken over het eerste operationele squadron van Messerschmitt Me 262 straaljachtvliegtuigen. De eenheid I/KG51 zal op korte termijn in Frankrijk ingezet worden.

<<< vorige maand | volgende maand >>>

Alles
Holocaust
Militair-Afrika
Militair-AziŽ
Militair-Balkan
Militair-Europa-Middellandse Zee
Militair-Europa-Westfront
Militair-Maritiem
Militair-Oostfront & ScandinaviŽ
Nederland en BelgiŽ
Overige
Politiek
 
   
  Zoeken op:
 
 
   

CategorieŽn


Deze website is een initiatief van STIWOT Alle rechten voorbehouden © 2002-2018
Hosted by Vevida. Privacyverklaring, cookies, disclaimer en copyright.